Vitamine A
VitamineVitamine A wordt ook wel retinol genoemd. Het draagt bijvoorbeeld bij aan een gezonde huid.
Vitamine A helpt onder andere bij een goede weerstand, een gezonde huid en het gezichtsvermogen. Wil je meer weten over deze vitamine? Wij leggen je alles uit.
Bijna 50% van de Nederlandse jongeren krijgt te weinig vitamine A binnen. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM. Ook blijkt dat volwassenen wel eens voedingsmiddelen consumeren die niet veel vitamine A bevatten. Waarom is het belangrijk om voldoende vitamine A binnen te krijgen? En welke voedingsmiddelen zijn rijk aan deze voedingsstof? Wij leggen het uit.
Wat is vitamine A?
Vitamine A wordt ook wel retinol genoemd en is een in vet oplosbare vitamine die in het lichaam kan worden opgeslagen.
Waar doet vitamine A?
Vitamine A heeft verschillende functies in het lichaam:
- gezichtsvermogen: vitamine A draagt bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen
- Het immuunsysteem: vitamine A ondersteunt de afweer van het lichaam.
- De huid: vitamine A voedt de huid van binnenuit. En wie wil dat nou niet?
- Vitamine A draagt bij aan de celspecialisatieproces.
Vitamine A in voeding
Door gezond te eten volgens de Schijf van vijf krijg je voldoende vitamine A binnen. Onderstaande voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine A:
- Vis
vooral gerookte paling is rijk aan vitamine A. Wist je dat 100 gram gerookte paling 1636 mcg vitamine A bevat? Dat is ruim twee keer de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid!
- Eieren
Eieren zijn lekker op ieder moment van de dag! Als onderdeel van een maaltijd of als gezond tussendoortje!
- Boter, halvarine en margarine
Roomboter bevat van nature vitamine A. Aan halvarine en margarine wordt vaak vitamine A toegevoegd. Dit wordt vaak op het etiket van het product aangegeven.
- Melk en zuivelproducten
Vind je koemelk niet heel erg lekker? Wellicht vind je geitenmelk een lekker alternatief. Ook bevat geitenmelk meer vitamine A dan koeienmelk.
- Leverworst
Leverworst bevat veel vitamine A. Dat is de reden dat zwangere vrouwen beter niet meer dan 1 boterham met leverworst per dag kunnen eten. Lees meer over vitamine A tijdens de zwangerschap (link). De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A voor een volwassen vrouw is 800 mg.
- Wortelen
Wortelen zijn rijk aan bètacaroteen. Dit is een pro-vitamine en wordt in het lichaam omgezet naar vitamine A.
Lust je bepaalde voedingsmiddelen niet of eet je geen dierlijke producten? Dan kan je overwegen om een vitamine A supplement in te nemen.
Hoeveel vitamine A per dag?
De dagelijkse aanbeveling vitamine A voor mannen vanaf 18 jaar is 800 microgram (mcg) per dag, voor vrouwen vanaf 18 jaar is dit 680 microgram (mcg) per dag. De RI op het etiket van een vitaminesupplement is een Europese RI die wettelijk is vastgelegd.
Vitamine A en zwangerschap
Vitamine A verdient extra aandacht tijdens de zwangerschap. De behoefte aan vitamine A is tijdens de zwangerschap verhoogd. Maar teveel vitamine A tijdens de zwangerschap is niet goed. Daarom wordt het eten van producten met lever, zoals leverworst of leverpaté, tijdens de zwangerschap afgeraden. Lever bevat per 100 gram namelijk al 11.000 microgram vitamine A, ver boven de veilige bovengrens van 3000 microgram per dag.
De Zwanger Voedingswijzer
Waarschijnlijk komt dit je bekend voor: je staat in de supermarkt, minutenlang te staren naar elk etiket om te kijken of je dit product wél kunt eten tijdens de zwangerschap. We maken dit wat makkelijker voor je! In de Zwanger Voedingswijzer vind je een handig overzicht van de producten die je gerust kunt nemen tijdens de zwangerschap en de broodnodige vitamines en mineralen bevatten.
Aanbevolen producten met vitamine A
- Ashwaganda
- Artisjokextract
- Bètacaroteen
- 5 Alledaagse voedingsmiddelen met calcium
- Calcium en zwangerschap
- Chloor
- Chroom
- Alles over foliumzuur en zwangerschap
- 9 voedingsmiddelen met magnesium
- Volledig overzicht
- Baby/Peuter (0-3)
- Kindervitamines
- De lichamelijke ontwikkeling van je peuter
- Cognitieve ontwikkeling van je peuter of dreumes
- De motorische ontwikkeling van je peuter
- Baby weekmenu
- Kinderwens
- Herstel na bevalling
- De Zwanger Voedingswijzer
- Volledig overzicht