Nu 1+1 gratis op Davitamon bij Kruidvat! Bekijk actie

Omega-3 vetzuren

Vraag je jezelf af wat omega-3 eigenlijk is? In dit artikel krijg je naast het antwoord op deze vraag ook informatie over een aantal omega-3 vetzuren, de functie van omega-3 en waar omega-3 in zit.

Wat is omega-3

Omega-3 zijn vetzuren die vallen onder de meervoudige onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren zijn vetsoorten die zacht of vloeibaar zijn bij kamertemperatuur. Er zijn meerdere omega-3 vetzuren. Omega-3 staan ook wel bekend als n-3-vetzuren.

Omega-3 vetzuren

De meest voorkomende omega-3 vetzuren zijn docosahexaeenzuur (DHA), alfa-linoleenzuur(ALA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Er zijn essentiële en niet-essentiële omega-3 vetzuren. Essentiële omega-3 vetzuren moet je via de voeding binnenkrijgen, omdat je lichaam het vetzuur nodig heeft en zelf niet kan aanmaken. Niet-essentiële omega-3 vetzuren kan je lichaam in principe zelf aanmaken en hoef je niet noodzakelijk via de voeding binnenkrijgen. Er zijn verschillende bronnen van omega-3 vetzuren.

ALA: alfa-linoleenzuur

Dit is een essentieel vetzuur. Lijnzaadolie is een grote bron van ALA. Daarnaast komt het voor in sojaolie, walnoten, raapzaadolie, vlees en groene bladgroenten. Het wordt ook toegevoegd aan plantaardige (dieet)margarines.

DHA: docosahexaeenzuur

Visolie bevat DHA (docosahexaeenzuur). DHA komt wel voornamelijk voor in vis en in schaal- en schelpdieren. Vette vissoorten zijn een belangrijke bron van DHA. Vette vissoorten zijn bijvoorbeeld haring, sardines, forel en zalm. DHA komt ook voor in eieren en sommige vleessoorten. De hoeveelheid DHA hangt af van het voer van de kip en het vee. Hierdoor varieert de hoeveelheid DHA in deze producten erg.

EPA: eicosapentaeenzuur

Net als DHA staat EPA (eicosapentaeenzuur ) ook bekend als visvetzuur. Ook EPA komt voor in andere voedingsmiddelen. EPA komt dan ook voor in dezelfde bronnen als DHA.

Waar is omega-3 goed voor?

Omega-3-vetzuren passen in een gezond voedingspatroon. Ze hebben verschillende effecten op de gezondheid. Zo zijn EPA en DHA goed voor het hart (bij een inname van 250 mg per dag). DHA is verder goed voor de hersenen en het gezichtsvermogen (bij een dagelijkse inname van 250 mg).

Waar zit omega-3 in?

Omega-3 zit dus vooral in vette vissoorten en schelp- en schaaldieren. Vleesproducten en eieren bevatten een wisselende hoeveelheid aan omega-3 vetzuren. Daarnaast worden omega-3 vetzuren toegevoegd aan onder meer supplementen en speciale producten, zoals margarines. Tegenwoordig kan men EPA en DHA direct uit algen halen. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor omega-3 vetzuren supplementen voor veganisten.

Omega-3 zit dus vooral in vette vissoorten en schelp- en schaaldieren. Vleesproducten en eieren bevatten een wisselende hoeveelheid aan omega-3 vetzuren. Daarnaast worden omega-3 vetzuren toegevoegd aan onder meer supplementen en speciale producten, zoals margarines. Tegenwoordig kan men EPA en DHA direct uit algen halen. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt voor omega-3 vetzuren supplementen voor veganisten.