Ontzwangeren
Ontzwangeren
Na 9 maanden zwangerschap is nu de tijd aangebroken voor het herstellen ofwel ontzwangeren. En dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Met onderbroken nachten, je kind voeden en veel kraambezoek maak je overuren. Geef je lichaam de tijd om te herstellen. Neem dus ook lekker wat momenten voor jezelf en laat de boel soms even de boel.
Wat is ontzwangeren?
In de periode na de zwangerschap gaat je lichaam ontzwangeren. Dit betekent eigenlijk niets meer dan dat je lichaam aan het herstellen is van de zwangerschap. Je organen hebben tijdens de zwangerschap een hoop te verduren gekregen om plek te maken voor je kindje en herstellen niet allemaal even snel. Doorgaans komen de meeste ‘klachten’ voor in de periode direct ná de zwangerschap. Bij de ene vrouw duurt dit langer dan bij de andere vrouw. Ieder lichaam is uniek en ook het herstelproces kan dus per persoon verschillen.
Wat zijn kenmerken van ontzwangeren?
Tijdens de periode van ontzwangeren kun je verschillende dingen aan je lichaam en gemoedstoestand opmerken. Hoewel er veel verschillende kenmerken van ontzwangeren zijn, komen de volgende over het algemeen het meeste voor:
Naweeën
Na de bevalling kun je last hebben van naweeën. Deze naweeën ontstaan door de samentrekkingen van de baarmoeder na de bevalling. Naweeën zijn een teken dat je baarmoeder aan het herstellen is. Door de samentrekkingen krijgt de baarmoeder namelijk de normale vorm weer terug. De naweeën kunnen zich uiten in de vorm van een lichte kramp tot een meer aanwezige pijn. Als je last krijgt van naweeën houden deze meestal aan tot twee of drie dagen na de bevalling.
Bekkeninstabiliteit
Heb je tijdens de zwangerschap last gehad van bekkenklachten? Dan is er een kans dat je hier na de zwangerschap ook last van krijgt. Dit wordt ook wel bekkeninstabiliteit na de zwangerschap genoemd. Doorgaans verdwijnen deze klachten binnen twee maanden na de zwangerschap gelukkig weer. Een steunband voor de bekken kan verlichting bieden als je hier veel last van hebt.
Zweetaanvallen
Je lichaam heeft tijdens de zwangerschap veel vocht vastgehouden. Na de bevalling verlaat dit vocht je lichaam weer. Daardoor kun je merken dat je meer naar het toilet moet en kun je ook last krijgen van zweetaanvallen. De meeste vrouwen hebben hier doorgaans ‘s nachts last van. Ook deze zweetaanvallen houden gelukkig niet lang aan en houden meestal na een paar weken vanzelf op.
Kraamtranen
Een zwangerschap is een emotionele achtbaan voor je lichaam. Tijdens deze periode gebeurt er veel met je hormonen. Tijdens het ontzwangeren gaan deze hormonen zich weer herstellen, wat kan leiden tot wisselende emoties. Het ene moment kun je heel blij zijn en het andere moment kun je weer verdrietig
zijn. De emoties die hierbij loskomen worden ook wel kraamtranen genoemd. Kraamtranen zijn een logisch gevolg van hormoonschommelingen, slaapgebrek en de verwerking van de bevalling. Voel je dus niet bezwaard tegenover je partner als je hier last van hebt!
Haaruitval
De veranderingen in de hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap en in de periode van het ontzwangeren, kunnen ook invloed hebben op je haren. Waar je misschien tijdens de zwangerschap hebt kunnen merken dat je haar voller werd, krijgen sommige vrouwen te maken met haaruitval na de bevalling. Gelukkig zijn er naast deze kwaaltjes ook genoeg leuke dingen om naar uit te kijken. Maak tijdens het ontzwangeren ook vooral tijd voor jezelf!
Aandacht voor jezelf betekent ook aandacht besteden aan je vitamines en mineralen. Ook straks, als je verlof voorbij is kun je misschien wat extra’s gebruiken. En dat geldt ook als je borstvoeding geeft. Geef je borstvoeding? Voor deze fase kun je je Davitamon Compleet Mama product opmaken. Daarna kun je overstappen op Davitamon MamaFit, om het herstel na de bevalling te ondersteunen, je energieniveau op peil te houden en te helpen bij vermoeidheid.
- Cranberry
- Ashwaganda
- Echinacea
- Citroenmelisse
- Bètacaroteen
- Calcium
- Chroom
- Cimicifuga Racemosa
- Foliumzuur
- Volledig overzicht
- Vegan
- Man
- Kind / tiener
- Kind (3-12)
- Kindervitamines
- Peuter
- Tiener (12+)
- Baby
- Na de bevalling
- Volledig overzicht