Zo kom je de peuterpuberteit door
Je peuter is boos, dwars en zegt (of schreeuwt) heel vaak ‘NEE’! Dat is de peuterpuberteit: een lastige periode met veel uitdagingen voor je peuter en jouw geduld. Met deze weetjes kom je de peuterpuberteit goed door.
Weet jij wat je peuter frustreert?
Door van alles uit te proberen ontdekt en leert je peuter ontzettend veel. Helaas lukt niet alles meteen even goed: blokkentorens vallen om, niet alle puzzelstukjes passen in elkaar en een jas helemaal zelf aantrekken is best lastig. Ook leert je peuter dat niet alles mag: met stiften op de muur tekenen, speelgoed door de kamer gooien of non-stop met de kat sjouwen. Dat niet alles kan en mag, is lastig. Je peuter leert dat er grenzen zijn en dat is behoorlijk frustrerend.
Weet jij waarom je peuter zo driftig kan zijn?
Je peuter wil van alles en kan dus gefrustreerd raken als iets niet lukt of mag. Dat beïnvloedt het humeur en de emoties en die zijn voor een peuter moeilijk onder controle te houden. Een heftige stemmingswisseling of vette driftbui is het gevolg.
Weet jij hoelang de peuterpuberteit duurt?
Misschien heb je al een tijdje een humeurige peuter in huis. Dat kan kloppen. De peuterpuberteit begint zo rond de 18 maanden en duurt tot de kleutertijd (hou vol). De
stemmingswisselingen en driftbuien voorkomen is lastig, maar het helpt wel als je peuter zich goed voelt. Voldoende slaap en gezonde voeding zijn daarvoor belangrijk. Met gezonde voeding krijg je alle benodigde vitamines binnen. Lukt het niet altijd om gezond en gevarieerd te eten? Dan kun je kiezen voor voor Davitamon Gummies.
Weet jij hoe je met de driftbuien van je peuter kunt omgaan?
1. Adem in en uit
Makkelijker gezegd dan gedaan, maar blijf rustig. Adem in … en uit. Probeer het driftige gedrag zoveel mogelijk te negeren en laat je peuter maar gewoon uitrazen. Let er natuurlijk wel op dat je peuter zichzelf of een ander geen pijn doet of het hele servies aan diggelen smijt.
2. Plan je preek
Zolang je peuter midden in een driftbui zit, kun je praten als brugman: je boodschap komt niet aan. Wacht daarom tot je peuter weer rustig is en heb het daarna samen over het boze gedrag. Let er wel op hoeveel tijd en woorden je hieraan besteedt, want de spanningsboog van een peuter is eindig.
3. Weg met de naughty spot
De hoek, deurmat of zelfs een speciaal krukje als naughty spot tijdens een driftbui? Niet doen! Het helpt gewoon niet om je peuter te straffen. Dus ook niet dreigen met geen koekje, geen televisie of speelgoed afpakken. Negatieve aandacht is ook aandacht. En dat is precies wat je driftige peuter wil.
Vitamine D en de groei en ontwikkeling van de botten van kinderen
Voor de groei en ontwikkeling van de botten is vitamine D belangrijk. Vitamine D ondersteunt onder andere de normale werking van spieren en de opbouw van sterke botten. Met gezonde en gevarieerde voeding zorg je ervoor dat jouw peuter voldoende vitamine D binnen krijgt. Lukt dat niet altijd? Dan kun je ervoor kiezen om de voeding aan te vullen met Davitamon Junior 3-12 kauwtabletten.
KAG-nr. 24-0123-5341