Nu tot 50% korting op Davitamon. Bekijk actie

Oase van rust

Stephanie Kroes
Geplaatst op

Rust, reinheid, regelmaat? Zó ga ik om met mijn drukke kleuters

Als moeder van een energieke tweeling, Mathias en Bram, moet ik zelf ook over een flinke dosis energie en creativiteit beschikken. Het is namelijk best een uitdaging om mijn dynamische kleuters bij te benen. Mathias en Bram zijn altijd in voor een avontuur en stilzitten is er niet bij. Voorheen kon dat me echt weleens te veel worden. Daarom ging ik op zoek naar manieren om hier mee om te gaan. Dit is wat ik ontdekte!

 

Anne (34) werkt als marketingmanager, woont samen met Brit (33) en is moeder van tweeling Mathias en Bram.

 

Elke ochtend beginnen we, na een voedzaam ontbijt, met – wat ik zie als het belangrijkste onderdeel van onze dag – een fysieke activiteit. Ik zorg ervoor dat Mathias en Bram voldoende ruimte hebben om te rennen, klimmen en verkennen. Of dat nu in onze achtertuin is of op weg naar school. Dit is echt een uitlaatklep voor ze.

 

Het klinkt misschien suf, maar ik geloof echt in de kracht van structuur en routine. Een voorspelbare dagindeling geeft Mathias en Bram een gevoel van veiligheid en helpt mij bij het managen van hun verwachtingen. Voor de maaltijden, speeltijd, chilltijd en bedtijd houden we elke dag een vaste tijd aan. Zo kunnen de jongens zich goed voorbereiden op wat komen gaat.

 

Ik ben ook een groot voorstander van positieve aandacht. Door Mathias en Bram te prijzen voor positief gedrag moedig ik ze aan om dit vaker te vertonen. Of het nu gaat om het delen van speelgoed of het helpen met kleine taakjes in huis, ik stimuleer het met een complimentje of benoem dat ik het fijn vind.

 

Verder vind ik het belangrijk dat Mathias en Bram zelfstandig kunnen spelen. Sowieso hebben zij voldoende speelgoed dat aansluit bij hun leeftijd en interesses en kunnen zij overal makkelijk zelf bij. Als ik merk dat zij al een tijdje niet naar een bepaald stuk speelgoed hebben omgekeken, dan leg ik dat soms “zomaar” ergens neer. Binnen de kortste keren zitten ze weer heerlijk ermee te spelen. Door zelfstandig te spelen kunnen Mathias en Bram hun creativiteit de vrije loop laten. Ik probeer ze dan ook zo min mogelijk te storen in hun spel. Bovendien geeft dit mij de kans om even te genieten van een moment van rust.

 

Natuurlijk gebeurt het ook weleens dat Mathias en Bram overprikkeld raken of zich misdragen. Dan geef ik ze een time-out, maar wel met een positieve insteek. Dit zijn korte momenten waarop de jongens kunnen kalmeren en (hopelijk) nadenken over hun gedrag. Niet als straf, maar als een kans om tot rust te komen.

 

Het beperken van schermtijd is een uitdaging, maar ik probeer te zorgen voor een gezond evenwicht tussen spelen en schermen. Mathias en Bram weten precies hoe laat en hoe lang zij mogen schermen. Het stellen van duidelijke grenzen helpt enorm.

 

In mijn zoektocht realiseerde ik me dat het ook belangrijk is om goed voor mezelf te zorgen. Dit helpt me vooral in drukke tijden, die nu eenmaal horen bij het moeder zijn van een energieke tweeling.

 

Tijdens vermoeidheid, drukke perioden of lusteloze gevoelens kan het lichaam een verhoogde behoefte aan energie hebben.  Davitamon Energie Boost bevat vitamine B2, B3, B6, B12, ijzer en gingseng*, wat je extra energie bij vermoeidheid geeft. Zink en vitamine B11, (foliumzuur) helpen bij de weerstand tegen stress en vitamine B1, B3, B8, B11, B12 en ginseng* hebben een positieve invloed op het geheugen en concentratievermogen.

 

*De claims voor ginseng zijn in afwachting van Europese toelating.

 

Rustig met je kleuter? Tips van yogadocent Jip

Als yogadocent en moeder weet ik hoe belangrijk het is om rustmomenten te creëren, zelfs in de drukste tijden. Daarom deel ik graag mijn tips, zodat je samen met je kleuter een oase van kalmte kunt vinden.

 

Laten we beginnen met een belangrijk ritueel: goed eten! Als aanvulling op de dagelijkse voeding kun je je kind als aanvulling Junior Kauw Framboos vitamines geven. Dit momentje is een goed en herkenbaar startsein voor een paar minuten yoga en mindfulness samen.

 

Rol de yogamat uit, maak het je samen gemakkelijk en start met enkele simpele ademhalingsoefeningen. Voel de adem in je lichaam en laat je kleuter je nadoen. Het is niet alleen leuk, maar kan ook helpen wat rust te creëren.

 

Transformeer vervolgens – geleid door de fantasie van je kind – in verschillende dieren met speelse yogahoudingen. Denk aan een krachtige leeuw of een rustige schildpad.

 

Met dit dagelijkse ritueel, bouw je voor je kleuter en voor jezelf een mooi rustmoment in. Geniet ervan!