Nu tot 50% korting op Davitamon. Bekijk actie

Naar school!

Stephanie Kroes
Geplaatst op

Je kind gaat naar de basisschool: dit moet je weten

Een nieuwe fase begint: je kind gaat naar de basisschool. Dit betekent een wereld van nieuwe ontdekkingen en vaardigheden, zoals het maken van vriendjes, het ontwikkelen van een gevoel van zelfstandigheid en leren lezen en schrijven. Deze periode brengt verschillende uitdagingen met zich mee, en daarom is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw kind gezond eet en alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit zijn een paar belangrijke feiten over de voeding van jouw kleine avonturier.

 

Een goede start maakt het verschil

Wist je dat een goede start van de dag voor schoolgaande kinderen van 4 jaar echt het verschil kan maken? Een voedzaam ontbijt legt namelijk de basis voor een schooldag vol energie en concentratie. Geef je kind daarom als ontbijt een volkorenboterham met 100% pindakaas en plakjes banaan, havermoutpap met blauwe bessen of een kommetje yoghurt met muesli.

 

Fruit en drinken mee naar school: daar hebben ze hun hele leven iets aan

Wist je dat het meenemen van fruit en water naar school niet alleen een gezonde gewoonte is, maar ook een geweldige manier om gezonde eetgewoontes te stimuleren die een leven lang meegaan? Zo raken kinderen al op jonge leeftijd gewend aan het eten van fruit en het drinken van water. Dus geef lekker die zoete appel of sappige mandarijn en een flesje water mee, dan heeft je kind dat alvast geleerd.

 

Gezonde lunch voor op school: doe eens gek

Wist je dat een lunchtrommel vol verrassingen niet alleen de maag vult, maar ook de nieuwsgierigheid prikkelt? Door creatief te zijn kun je de lunchpauze van je kind omtoveren tot een ware ontdekkingsreis. Doe bijvoorbeeld eens een volkorenwrap of -broodje met onverwachte combinaties, zoals zuivelspread met plakjes banaan, hummus met stukjes appel of avocado met aardbeien, in de lunchtrommel. Denk ook aan snackgroenten, zoals worteltjes, paprika, tomaatjes of komkommer voor een knapperige en kleurrijke touch. Zo maak je van de lunch een feestje waarnaar ze elke dag uitkijken.

 

Wil je een feestelijke draai aan de dagelijkse boterham geven? Nodig je kind uit om een ‘feestboterham’ te maken, waarbij ze álles waar ze zin in hebben op hun boterham mogen doen.

 

Mineralen kunnen bijdragen aan de leerprestatie en het concentratievermogen

Wist je dat mineralen, zoals magnesium, goed zijn voor de leerprestatie, het geheugen én het concentratievermogen van kinderen? Goed nieuws: magnesium zit in veel verschillende gezonde voedingsmiddelen. Gezond en gevarieerd eten is daarom belangrijk. Is jouw kind niet zo’n enthousiaste eter? Dan kun je naast de dagelijkse voeding kiezen voor Davitamon Junior Kauw Framboos.

 

Omega-3 vetzuur DHA is goed voor de hersenen

Tijdens die eerste weken op de basisschool gaat er een wereld open voor je kind. De hersenen zijn dan ook volop aan het werk. Wist je dat het omega-3 vetzuur DHA, een visvetzuur, een belangrijke bouwsteen is voor de hersenen? Als je 250 mg per dag binnenkrijgt, draagt DHA namelijk bij aan het functioneren van de hersenen. De Gezondheidsraad adviseert daarom om tenminste één keer per week (vette) vis te eten. Is dit een uitdaging voor je kind? Dan kan een voedingssupplement een goede aanvulling zijn.

 

Het is heel normaal dat ze de eerste weken op de bank in slaap vallen

Wist je dat het heel normaal is dat kleuters tijdens hun eerste weken op de basisschool op de bank in slaap vallen? Dit verschijnsel staat bekend als ‘basisschool-lag’. Na alle opwinding en nieuwe ervaringen van de eerste weken op school kan het lichaam wel wat extra rust  gebruiken. Dus als je jouw kleuter ziet indutten op de bank, maak je geen zorgen – het is gewoon onderdeel van het aanpassingsproces aan de nieuwe schoolroutine. Goed om te weten: als kinderen vermoeid zijn, kunnen sommige vitamines en mineralen een handje helpen. B-vitamines (B2B3B5B6 en foliumzuur), vitamine Cijzer en magnesium helpen namelijk om vermoeidheid te verminderen.

 

Vitamine D blijft belangrijk, ook nu je kind 4 jaar is

Wist je dat vitamine D ook na het 4e levensjaar belangrijk is voor een normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen?  De Gezondheidsraad adviseert om kinderen tot 4 jaar 10 microgram extra vitamine D per dag te geven. Dit advies geldt zeker voor kinderen die onvoldoende buiten komen (minder dan 15 tot 30 minuten per dag tussen 11 en 15 uur) of een getinte huid hebben. Vitamine D heeft verschillende functies: het is goed voor de spieren, het ondersteunt de groei en ontwikkeling van botten, en het ondersteunt het immuunsysteem. Je kunt overwegen om naast de dagelijkse voeding een supplement te geven, zoals Davitamon Vitamine D Smelttabletjes voor kinderen. Zo is je kleuter klaar voor alle avonturen die nog gaan komen.