Mijn peuter wil niet eten! Wat nu?
Het is zover! Je hebt een lekkere, gezonde maaltijd gemaakt en daarbij helemaal rekening gehouden met de smaak van je peuter. Maar zodra je het bord op tafel zet, betrekt het gezicht van je kleine fijnproever en je weet het al … Dit gaat een strijd worden. Hoe kun je dit voorkomen?
1. Kweek kennis over eten
Wat de boer niet kent, dat (vr)eet hij niet. En dat geldt tot op bepaalde hoogte ook voor je peuter. Laat je peuter daarom goed kennismaken met gezonde producten. Lees er samen boekjes over, vertel erover in de supermarkt en als het even kan, leg een moestuin aan. Zo leert je peuter waar eten vandaan komt. En worteltjes of tomaatjes die je zelf hebt gekweekt, smaken natuurlijk hartstikke lekker.
2. Creëer een knorrend maagje 😉
Laat je peuter ongeveer een uur voor de maaltijd niet te veel drinken. Ook water kan een vol gevoel geven en de eetlust verdrijven. En het zal je niet verbazen: probeer ook te voorkomen dat je peuter voor de maaltijd nog een tussendoortje eet. Hoe harder het maagje knort, hoe groter de kans dat je peuter met smaak eet.
3. Maak het mooi
Eten dat er leuk uitziet, spreekt tot de verbeelding en smaakt daardoor beter. Zorg daarom voor kleur in de maaltijd en maak het bord mooi op. Je kunt de verschillende voedingsmiddelen bijvoorbeeld op een speelse manier op het bord leggen.
4. Laat je peuter proeven
Wist je dat een kind sommige producten wel 10 tot 15 keer moet proeven om aan de smaak te kunnen wennen? Wil je peuter echt geen sperziebonen eten? Laat dan regelmatig een hapje proeven. Grote kans dat je peuter ze binnen de kortste keren lekker zit te eten.
5. Hou het gezellig
Weigert je peuter om ook maar een hap te eten? Dan zou je waarschijnlijk het liefst je peuter streng toespreken, maar uit onderzoek blijkt dat kinderen beter eten als de sfeer aan tafel goed is. Slik dus vooral je frustratie in en hou het gezellig.
6. Eet het goede voorbeeld
Zien eten, doet eten. Laat je peuter dus zien dat jullie genieten van de lekkere maaltijd. Peuters kopiëren het gedrag van hun ouders.
7. Blijf bij wat de pot schaft
Bied alleen deze maaltijd aan. Ook al wil je moederhartje nog zo graag dat je peuter iets eet: sprint niet naar de keuken om een boterham met pindakaas te smeren.
8. Schakel digitale afleiding uit
Zet de TV uit en leg de tablet en mobiele telefoons weg. Je zult zien dat je peuter beter eet als er geen afleiding is.
9. Aanvulling op de voeding
Lukt het je peuter niet om elke dag een gezonde maaltijd te eten, dan kun je de voeding aanvullen met een supplement.
Omdat groeien niet vanzelf gaat, is het belangrijk dat kinderen voldoende vitamines en mineralen binnen krijgen. Een voedingssupplement kan hierbij helpen. De Davitamon junior multivitamines zijn er ook als lekkere gummies met extra vitamine D: Davitamon Junior Gummies. De uitgebalanceerde formule van Davitamon Junior Gummies is afgestemd op de specifieke behoeften van kinderen vanaf 3 jaar. Met Davitamon Junior Gummies geef je dan ook je kind een goede aanvulling op de voeding.
KAG-nr. 24-0123-5341