Van kleins af aan wordt ons verteld om genoeg groente te eten. En dat is niet zo gek. Groente is namelijk erg gezond. Er zijn veel verschillende groenten; de een bevat meer vitamines dan de ander. Maar wat zijn nou de meest gezonde groenten? Wij zetten het op een rij!
Welke soorten groenten zijn er?
Elke groente is in een categorie ingedeeld. Hiermee kunnen we de volgende soorten groenten onderscheiden:
- Bladgroenten zoals spinazie en sla
- Kiemgroenten zoals taugé en tuinkers
- Knolgewassen zoals radijs en rode bieten
- Koolsoorten zoals broccoli en spruiten
- Stengelgewassen zoals venkel en rabarber
- Uien zoals knoflook en prei
- Vruchtgroenten zoals paprika en tomaten
- Peulvruchten zoals tuinbonen en sperziebonen
- Overige groenten zoals champignons witlof
Wat zijn de meest gezonde groenten?
Wie werd er vroeger niet verteld dat wortels goed voor de ogen zijn? En is dit een feit of fabel? Het klopt inderdaad dat wortels goed zijn voor de ogen. Een wortel bevat namelijk bètacaroteen: een stof die het lichaam zelf omzet in vitamine A. Naast wortel zijn er nog meer groenten die rijk aan vitamines zijn. Wij zetten ze op een rijtje:
Spruitjes
Spruitjes zijn een grote bron van vitamine C. Samen met fruit is groente de belangrijkste bron van deze vitamine. Wist je dat een portie spruitjes van 200 gram twee en een half keer zoveel vitamine C bevat als een heel glas versgeperst sinaasappelsap? Spruitjes zijn vaak niet de meest favoriete groente, maar wel de meest vitamine C-rijke wintergroente.
Spinazie
Net als wortel is spinazie een bron van provitamine A, deze stof wordt in het lichaam omgezet naar vitamine A. Door de aanwezigheid van deze vitamine is spinazie goed voor de ogen. Daarnaast ondersteunt de vitamine A in spinazie het afweersysteem en draagt het bij aan het behoud van een gezonde huid.
Broccoli
Broccoli is een koolsoort die rijk is aan foliumzuur. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Broccoli bevat per 200 gram 69% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur. Een gemiddelde stronk broccoli weegt 240 gram.
Tomaat
Zo’n 9% van de kalium die een gemiddelde Nederlander binnenkrijgt, komt uit groenten. Kalium is belangrijk voor het behoud van een normale bloeddruk. Tomaat bevat per 100 gram 237 milligram kalium. De referentie inname voor kalium is 2000 milligram per dag.
Andijvie
Andijvie bevat ijzer. Ijzer is belangrijk voor de energiestofwisseling en het transport van zuurstof in ons lichaam. Per 100 gram zit er zo’n 0,4 milligram ijzer in andijvie. Van deze hoeveelheid ijzer in plantaardige voeding, neemt ons lichaam echter niet alles op. De hoeveelheid ijzer die wordt opgenomen uit deze voeding ligt tussen de 1 en 10%. Hoeveel ijzer je per dag nodig hebt is afhankelijk van leeftijd en geslacht.
Davitamon Elke Dag
- Goed voor de weerstand
- Goed voor het energieniveau
- Goed voor de werking van de spieren
Wat zijn de seizoensgroenten?
Seizoensgroenten zijn groenten die in een bepaald seizoen van het jaar op Nederlandse grond worden geoogst. Seizoensgroenten zijn minder belastend voor het milieu, omdat ze niet vanuit een ander land geïmporteerd worden. Per seizoen hebben we de volgende seizoensgroenten in Nederland:
Seizoensgroenten van de herfst
De herfst loopt in Nederland van oktober tot en met december. Bekende seizoensgroenten in deze maand zijn andijvie, bloemkool en rode biet.
Seizoensgroenten van de winter
Van januari tot maart ‘vieren’ we de winter. In deze frisse maanden worden onder andere de winterpenen, spruitjes en pompoenen van eigen bodem geoogst.
Seizoensgroenten van de lente
Wil je in de lente koken met groenten van eigen bodem? Zoek dan naar gerechten met bijvoorbeeld komkommer, tomaat en witlof.
Seizoensgroenten van de zomer
Hou je ook van een frisse salade in de zomer? Maak deze dan met de seizoensgroenten van deze maand zoals ijsbergsla, kropsla of veldsla!
Groenten zijn het hele jaar door gezond voor je. Zo is vitamine C uit groente goed voor onze weerstand. Ben je benieuwd hoe je jouw eigen weerstand nog meer kunt ondersteunen? Lees dan onze tips voor het behoud van een goede weerstand.