Structuur in het gezinsleven: ervaringen uit de praktijk
Als moeder van twee jonge kinderen, Sem (7) en Jasmijn (4), weet ik hoe belangrijk het is om structuur in het gezin te hebben. Maar ik geef meteen toe: ik vind het moeilijk om te zorgen voor die oldschool rust, reinheid en regelmaat. Ondanks mijn worstelingen behaal ik ook succesjes en die deel ik graag met je.
Behoefte aan structuur
Toen ik moeder werd, merkte ik al snel hoe hectisch het gezinsleven kan zijn. Tussen werk, school, speelafspraakjes en huishoudelijke taken door was het soms lastig om de rust te bewaren. Sem en Jasmijn hadden behoefte aan structuur, maar ik wist niet waar te beginnen. Ik voelde me vaak overweldigd. Er waren dagen dat het leek alsof alles in chaos eindigde. De kinderen waren onrustig en ik was uitgevloerd. Ik wist dat er iets moest veranderen.
Lekker oldschool: rust, reinheid en regelmaat
Na wat onderzoek en gesprekken met andere ouders besloot ik lekker oldschool de principes van rust, reinheid en regelmaat in te voeren. Dit betekende vaste bedtijden, regelmatige maaltijden en een opgeruimd huis. Dat vond ik moeilijker dan ik had verwacht. De eerste stap was het invoeren van een vast dagritme. Sem en Jasmijn gaan nu elke avond om 7 uur naar bed en staan om 7 uur ’s ochtends op. Hun slaapkwaliteit is hierdoor enorm verbeterd en ze zijn veel vrolijker overdag. Toch was het lastig om dit ritme vol te houden, vooral in drukke periodes.
Naast een vaste bedtijd probeerde ik ook een regelmatig eetpatroon aan te houden. Ontbijt, lunch en avondeten werden op dezelfde tijdstippen geserveerd, en snacks werden beperkt. Dit gaf rust, maar zorgde ook voor uitdagingen. Het was niet altijd makkelijk om gezonde maaltijden op tafel te zetten, vooral met mijn twee kieskeurige eters.
Reinheid was een ander belangrijk aspect. Een opgeruimd huis creëerde een rustige omgeving, maar met twee jonge kinderen is het lastig om alles netjes te houden. Ik zorg ervoor dat we elke avond even samen opruimen. Toch blijft het een constante strijd tegen de rommel. Ik ga er maar van uit dat dat erbij hoort.
Gamen en schermen
Een ander groot aandachtspunt was de schermtijd van de kinderen. Sem houdt van gamen, en Jasmijn kijkt graag video’s op de tablet. Ik wist dat te veel schermtijd niet goed voor hen is, maar het was lastig om grenzen te stellen. We hebben nu dus duidelijke regels ingevoerd: maximaal een uur schermtijd per dag, verdeeld over de ochtend en middag. Ook maakten we afspraken over wanneer ze kunnen schermen en welke spellen en video’s mogen. Het was vooral in het begin moeilijk om dit consequent te handhaven, vooral als ik zelf moe was, maar nu gaat dat goed.
Kleine momenten van rust
Na een paar maanden merkte ik toch echt wel verschil. Sem en Jasmijn waren rustiger, aten beter en staken gewoon beter in hun vel. Natuurlijk kan het er af en toe nog steeds flink chaotisch aan toegaan, maar deze momenten komen minder vaak voor.
Een van mijn favoriete momenten is de avondroutine. Na een dag vol inspanningen weten de kinderen precies wat er van hen wordt verwacht. We lezen samen een verhaaltje, praten over onze dag en eindigen met een knuffel. Die kleine momenten van rust vind ik goud waard. Het wil heus niet altijd lukken met de rust, reinheid en regelmaat, maar ik doe mijn best. En dat is al voldoende om verschil te merken.
Een tip voor andere ouders
Mijn ervaringen zijn vast niet uniek, maar ik hoop dat andere ouders er iets aan hebben. Het is zeker de moeite waard om een poging te wagen. Zet ‘m op!
Als aanvulling: Junior Kauw Framboos
Ondanks dat het lukt om gezonder te eten, vind ik het soms lastig inschatten of de kinderen wel elke dag alles binnenkrijgen wat ze nodig hebben. Daarom geef ik Sem en Jasmijn nu dagelijks een Davitamon Junior kauwtablet met framboossmaak als aanvulling.
Schermtijd voor je kind? Zo regel je dat!
Maak jij je ook af en toe (of misschien wel regelmatig) zorgen over de schermtijd en het gamen van je kind? Dat is niet zo gek, want te veel tijd achter een scherm kan inderdaad negatieve gevolgen hebben. Hoewel je kind schermtijd waarschijnlijk heerlijk vindt en dit soms zelfs leerzaam kan zijn, is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen online en offline activiteiten.
Schermtijdlimiet
Duidelijke schermtijdlimieten kunnen echt helpen. Probeer bijvoorbeeld vaste tijden af te spreken voor het gamen en andere schermactiviteiten, en zorg voor voldoende afwisseling met buitenspelen, sporten of creatieve bezigheden. Zo help je je kind om actief en gezond te blijven, zowel mentaal als fysiek.
Aanvulling op de voeding
Regelmaat en gezond eten horen hier ook bij. Davitamon Junior Gummies kunnen een handige aanvulling zijn op de dagelijkse voeding voor je kind.