Nu 1+1 gratis op Davitamon bij Kruidvat! Bekijk actie

Handen die zwangere buik vasthouden

Wat doet een buikband na de bevalling?

Davitamon
Geplaatst op

Na de bevalling voelt je buik anders aan dan voordat je zwanger werd. Dat is niet vreemd, want er is nogal wat gebeurt tijdens de zwangerschap en de bevalling. Je buikspieren hebben het flink te verduren gehad. Het aanspannen van deze spieren is soms moeilijk. Wat doet een buikband na de bevalling? En wanneer kun je een buikband of sluitlaken dragen? We zetten het voor je op een rij!

Wat is een sluitlaken of buikband?

De rechte buikspieren zijn tijdens de zwangerschap opgerekt. Na de bevalling gaan die spieren gaan langzaam weer naar elkaar: ze sluiten. Tot de jaren ‘70 droeg iedere vrouw een ‘sluitlaken’ na de bevalling. Die gewoonte is langzamerhand een beetje verdwenen. Sluitlakens worden niet meer gebruikt, maar er zijn wel buikbanden verkrijgbaar. De buikbanden van tegenwoordig zijn niet zo stevig als de sluitlakens van vroeger.

Waar is een buikband na de bevalling goed voor?

Na de bevalling voelen de spieren in je buik, maar ook je bodembekkenspieren, anders aan. Het kan zijn dat je niet meer precies weet hoe je ze moet aanspannen. Een buikband geeft dan stevigheid.

Een buikband geeft rust

Een buikband zorgt dat je rustig kunt herstellen en ontzwangeren . De spieren in je buik en rondom je bekken hebben de neiging om meteen keihard te gaan werken. Dat hoeft niet als je een buikband draagt. Zo kunnen de spieren rustig herstellen en bepalen hoe ze zich moeten samentrekken.

Een buikband zorgt voor stabiliteit

De buikband zorgt voor stevigheid en stabiliteit. Dat is prettig bij traplopen of opstaan uit een stoel. Dat geeft je een zeker gevoel en zorgt dat je geen vervelende complicaties krijgt.

Een buikband zorgt voor een goede lichaamshouding

Door een buikband te dragen ben je je bewust van je lichaamshouding. Het is een continue reminder om rechtop te zitten en je spieren licht aan te spannen. In de eerste weken na de bevalling kun je beter nog geen buikspieroefeningen doen, maar de buikspieren af en toe voorzichtig aanspannen kan wel. Een buikband zorgt dat je dit gecontroleerd doet.

Hoe lang kun je een buikband dragen?

Na ongeveer 2 tot 3 weken zijn de spieren redelijk herstelt. Je kunt de buikband dan langzaam minder gaan dragen. Tip: draag de buikband wel als je iets moet tillen, zoals boodschappen.

Luie spieren voor een buikband?

Goed om te weten: het dragen van een buikband maakt de spieren niet lui. Dat is alleen het geval als je wekenlang de band zou dragen en verder niet actief bent. Als je de buikband gebruikt ter ondersteuning en ook zorgt dat je de spieren weer langzaam aanspant is het een fabel dat een buikband je spieren lui maakt.

Na de bevalling moeten je buikspieren en de spieren rondom je bekken flink herstellen. Het dragen van een buikband kan hierbij helpen. De band zorgt voor rust, stabiliteit en voor een goede lichaamshouding.

Niet alleen je spieren, maar je hele lichaam heeft een topprestatie geleverd. Omdat een bevalling en kraamtijd heel bijzonder maar ook heel vermoeiend is, kan je lichaam daarna best wat extra’s gebruiken.

Davitamon MamaFit bevat de belangrijkste vitamines en mineralen in één tablet per dag. Dit helpt je om aan te sterken na de bevalling, je opnieuw fit te voelen. De B-vitamines (B2, B3, B5, B6, B11 en B12), Vitamine C  en de mineralen magnesium en ijzer dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid.

Davitamon MamaFit

  • Goed voor de hormoonhuishouding
  • Goed voor het energieniveau
  • Goed voor de weerstand
  • Ondersteunt bij vermoeidheid

Meer gerelateerde artikelen per onderwerp