Dit is een informatiepagina. Davitamon heeft geen producten voor deze indicatie of toepassing.
Wat is toxoplasmose?
Toxoplasmose is een infectieziekte. De ziekte kan worden veroorzaakt wanneer je in aanraking komt met een parasiet met de naam toxoplasma gondii. Veel mensen lopen een keer in hun leven de infectie op. In de meeste gevallen merk je er weinig van en zolang je niet in een risicogroep valt gaat het vanzelf weer over. Het is een ander verhaal als je zwanger, bejaard of juist nog een kind bent of een lage weerstand hebt. In deze gevallen kan toxoplasmose gevolgen hebben die je beter kunt voorkomen.
Toxoplasmose tijdens de zwangerschap
Toxoplasmose kan gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind. Daarom is voorzichtigheid geboden voor zwangere vrouwen. Een besmetting tijdens de zwangerschap kan het risico op een miskraam vergroten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het risico op een miskraam afneemt, naarmate je zwangerschap vordert. Toch kan de baby aangeboren afwijkingen ontwikkelen als de moeder met toxoplasmose besmet raakt tijdens de zwangerschap. De ernst van de afwijkingen is afhankelijk van het moment in de zwangerschap waarop de ziekte is opgelopen. Wanneer je de infectie in een later stadium in de zwangerschap krijgt, is de ziekte soms niet eens zichtbaar bij de geboorte van de baby. Toch kan de infectie dan nog ernstige en blijvende schade veroorzaken bij de baby.
Wat zijn de symptomen van toxoplasmose?
Volgens het RIVM merk je meestal weinig van de ziekte. Dit omdat het vaak om vage klachten gaat. Bovendien lijken de verschijnselen op die van een griep. Zwangere vrouwen kunnen ernstige klachten ervaren. De ziekte kan een paar weken tot maanden aanhouden. Heb je het vermoeden dat je toxoplasmose hebt opgelopen en ben je zwanger? Meld dit dan bij je huisarts.
Incubatietijd
Het RIVM rekent 10 tot 23 dagen tot de eerste symptomen van de ziekte verschijnen.
Hoe wordt toxoplasmose veroorzaakt?
De ziekte wordt veroorzaakt wanneer je in aanraking komt met de parasiet toxoplasma gondii. Deze parasiet bevindt zich vaak in kattenpoep. Probeer daarom kattenbakken, zandbakken en aarde te vermijden. Die kunnen namelijk verontreinigd zijn door kattenpoep. Laat dus iemand anders de kattenbak schoonmaken en in de tuin werken als je zwanger bent. Ontkom je er niet aan? Maak dan gebruik van handschoenen. Verder kan de eencellige parasiet ook voorkomen in rauw en onvoldoende gaar vlees.
Wat kun je beter niet eten en toxoplasmose voorkomen?
Om de kans op toxoplasmose te verkleinen is het belangrijk om geen rauw vlees te eten. Het Voedingscentrum adviseert daarom vlees goed te doorbakken en rauwe vleeswaren zoals carpaccio, tartaar, filet américain en salami (in ieder geval tijdelijk) te laten slaan. Ook is het verstandig om na contact met rauw vlees, je handen en keukengerei goed te wassen. Daarnaast kan de parasiet zich op rauwe groenten bevinden. Was deze dus grondig. Rauwmelkse kazen worden ook afgeraden door het Voedingscentrum. Dit komt ook vanwege het risico op listeria, een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. Deze kazen kun je herkennen aan het etiket; bij ingrediënten staat ‘rauwe melk’ of ‘au lait cru’ vermeld.
Testen: Wanneer is toxoplasmose zichtbaar in bloed?
Toxoplasmose komt door middel van een bloedtest aan het licht. Bij een acute infectie is de toxoplasmose na een week zichtbaar, anders is dat tussen 2 en 8 weken. De bloedtest kun je bij de huisarts of gynaecoloog laten afnemen. Je kunt binnen ongeveer 24 uur de uitslag van de test verwachten.
Toxoplasmose behandeling
Meestal is er geen behandeling nodig tegen toxoplasmose. Als je zwanger bent, krijg je wel een behandeling vanwege de risico’s voor de baby. In sommige gevallen kan de pasgeboren baby worden behandeld. Er bestaan verschillende behandelmethodes. Het type behandeling hangt onder andere af van de ernst van de besmetting. Vermoed je dat jij of je baby ziek is geworden door de toxoplasma gondii parasiet? Meld dit dan bij je huisarts. Als je eenmaal besmet bent geweest, dan ben je daarna immuun voor de parasiet. Er bestaat geen vaccinatie tegen de ziekte.