Nu tot 50% korting op Davitamon. Bekijk actie

Actief en energiek

Stephanie Kroes
Geplaatst op

De motorische ontwikkeling van je kleuter

Zie je kleuter eens gaan! Van de eerste onzekere stapjes tot het zelfverzekerd rondrennen; de groei die je kind doormaakt is ongelooflijk. Nu de peuterjaren voorbij zijn, begint een geheel nieuwe fase vol avonturen. Verken de fascinerende wereld van de motorische ontwikkeling van je kleuter.

 

Wat is motorische ontwikkeling?

Even terug naar de basis: de motorische ontwikkeling is de groei van beweging en coördinatie van je kind. Het gaat om twee soorten motoriek: grove en fijne. De grove motoriek zorgt ervoor dat je kleuter kan rennen, springen en (binnenkort) zonder zijwieltjes kan fietsen. De fijne motoriek is meer het priegelwerk: tekenen, knutselen en die lastige veters strikken.

 

De grove motoriek van je kleuter

Op deze leeftijd zijn kleuters behendiger en zelfverzekerder in hun bewegingen. Dit zijn enkele mijlpalen die je kunt verwachten:

 

Springen en huppelen: je kleuter kan steeds makkelijker springen en huppelen, vaak op één voet of in een patroon.
Fietsen: veel kleuters maken de overstap naar fietsen zonder zijwieltjes.
Balspellen: je kleuter kan nu beter mikken en vangen en geniet van spelletjes als vangbal, voetbal en misschien zelfs eenvoudige racket- en batspellen.
Klimmen en balanceren: veel kleuters zijn dol op klimtoestellen en kunnen hun evenwicht nu beter bewaren, zelfs op smalle oppervlakten.

 

De fijne motoriek van je kleuter

Naast grove motorische activiteiten, die de algehele lichaamsbeweging en coördinatie verbeteren, is de ontwikkeling van de fijne motoriek belangrijk. Dit zijn de mijlpalen die je nu kunt verwachten:

 

Schrijven en tekenen: je kleuter leert letters en eenvoudige woorden te schrijven en gedetailleerdere tekeningen te maken.
Knippen en plakken: met een kinderschaar kan je kleuter nu vormen uitknippen en met lijm kunstwerkjes plakken.
Zelfzorg: je kleuter wordt vaardiger in het aankleden, veters strikken en gebruiken van bestek.
Bouw- en constructiespeelgoed: je kleuter bouwt doelgerichter met blokken, LEGO of andere constructiesets en de bouwwerken worden complexer.

 

Tips om thuis de motoriek stimuleren

Als ouder sta je aan het roer van dit geweldige avontuur. Ga samen aan de slag en stimuleer je kleuter om de wereld te verkennen en op zijn of haar eigen manier te groeien. Met deze  uitdagende ideeën lukt dat zeker:

 

Samen actief: pak de fiets, trek eropuit voor een wandeling in een nieuw gebied, of zet een speurtocht uit in de achtertuin. Dit zijn superleuke manieren om samen in beweging te komen en de wereld te ontdekken.
Creatief aan de slag: haal de verf, papier of blokken maar tevoorschijn en laat de fantasie van je kleuter de vrije loop. Wat dacht je van verven met een tandenborstel? Koop hiervoor een goedkope tandenborstel, teken een grote tand op papier en laat je peuter de tand ‘poetsen’ met verf.
Of jullie nu een ruimteschip bouwen of een kunstwerk voor oma maken, het is allemaal goed voor de kleine motoriek.
Helpende handjes: laat je kleuter meehelpen in de keuken of met de tafel dekken. Kies een gezond kookboek uit en laat je kleuter een gerecht kiezen, ga samen de boodschappen hiervoor doen en laat je kleuter meehelpen in de keuken. Gezonde gerechten koken is goed voor de motoriek én draagt eraan bij dat je kind alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Wil je naast de dagelijkse voeding iets extra’s geven? Kies dan voor Davitamon Junior 3-12 kauwtabletten.

 

Met deze activiteiten wordt elke dag een klein avontuur en help je je kleuter spelenderwijs groeien. Plus, het zijn de perfecte kansen om samen mooie momenten te beleven.

 

Groeispurts in het water en op het veld

Vanaf 4 jaar kan je kleuter beginnen met zwemlessen en sportclubjes. Waarom is dat zo belangrijk?

Zwemles is goud waard! Zwemmen is niet alleen leuk, maar ook super voor de ontwikkeling. Zo bouwt je kleuter kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie op én leert het een belangrijke levensvaardigheid: veilig zijn in en rond het water. Het moment waarop je kind trots zijn of haar zwemdiploma laat zien, is onbetaalbaar.

 

Sportclubjes, zoals voetbal, ballet, judo of turnen, zijn de perfecte plek voor je kleuter om energie kwijt te kunnen, nieuwe vriendjes te maken en teamwork te leren. Het mooie is dat elke sport de motorische ontwikkeling stimuleert. Dus of je kleuter nu doelpunten scoort of pirouettes draait, het is allemaal goed.

 

Net zo energiek als je kleuter met deze slimme tips

Het leven met een kleuter kan soms aanvoelen als het beoefenen van een topsport. Daarom is het belangrijk om goed in vorm te blijven en je energieniveau op peil te houden. Hoe blijf je fit zonder het strenge regime van een topsporter? Hier een paar slimme tips: zorg voor een goede mix van activiteit en ontspanning in je dag. Neem toch dat sportmoment voor jezelf; het geeft je energie en helpt je te ontspannen. Goede slaap is cruciaal, dus dim die schermen ’s avonds en zorg voor voldoende rust. Eet gezond! En als je naast je dagelijkse voeding iets extra’s wenst, overweeg dan Davitamon Energie Boost Bruistabletten. De bruistabletten bevatten vitamine B2, B3, B6, B12, ijzer en ginseng en geven je extra energie bij vermoeidheid. Zink en vitamine B11 (foliumzuur) helpen bij de weerstand tegen stress en vitamine B1, B3, B8, B11, B12 en ginseng hebben een positieve invloed op het geheugen en concentratievermogen. Ideaal voor elke fitmom of fitdad die het tempo van zijn of haar energieke kind wil bijhouden.