Als je zwanger bent zijn er voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan. Dat geldt bijvoorbeeld voor verschillende kaassoorten. Hoe zit het met brie tijdens de zwangerschap? We leggen uit hoe het zit met brie en camembert.
Mag je brie als je zwanger bent?
Brie is een Franse kaas die wordt gemaakt van koemelk. De brie de je koopt in de Nederlandse supermarkt is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dat betekent dat er in deze brie geen schadelijke bacteriën kunnen voorkomen.
Rauwe melk
Let er tijdens je zwangerschap vooral op dat er geen rauwe melk is gebruikt om de kazen te maken. Ben je in Frankrijk en koop je een stukje brie bij het lokale kaasboertje? Dan moet je wel op letten. Vraag dan of de brie is gemaakt van rauwe melk, in het Frans ‘au lait cru’. Is dit het geval, dan kun je de brie beter niet eten tijdens de zwangerschap.
Listeria bacterie
In brie gemaakt rauwe melk kan de listeria bacterie voorkomen. Deze bacterie kan schadelijk zijn tijdens de zwangerschap. Wil je meer weten over listeria bacterie, lees hier verder.
Tip: Gebruik iedere dag een schoon vaatdoekje. Daarin kunnen bacteriën, ook de schadelijke varianten, zich ongemerkt ophopen. Zeker als het warm weer is.
Camembert tijdens de zwangerschap
Hoe zit het met camembert? Brie en camembert lijken erg veel op elkaar. Het verschil zit vooral in het vetgehalte, aan brie wordt namelijk nog room toegevoegd, waardoor brie vetter is en romiger smaakt dan camembert. Beide kaassoorten worden van koemelk gemaakt. Dus ook voor camembert geldt dat je het gerust kunt eten tijdens de zwangerschap, zolang het maar van gepasteuriseerde melk is gemaakt.
Goed om te weten: als een kaas van rauwe melk is gemaakt, dan moet dit verplicht op het etiket worden vermeld.
De Zwanger Voedingsadvieskaart
Wij kunnen ons voorstellen dat er tijdens je zwangerschap veel op je af komt. Daarom willen wij je graag een handje helpen met de Davitamon Zwanger Voedingsadvieskaart. In de Davitamon Voedingsadvieskaart vind je een overzicht van producten welke je niet óf niet teveel mag eten tijdens je zwangerschap.
Download de kaart hier
Brie kun je eten tijdens de zwangerschap, als de kaas gemaakt is van gepasteuriseerde melk. Gelukkig geldt dat voor de meeste brie die in de Nederlandse supermarkten ligt. Wil je het zeker weten? Kijk dan altijd even op het etiket, of vraag de kaasboer of de brie veilig is. Rauwmelkse brie kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap.
Brie kun je best af en toe eten, maar het is geen basisvoedingsmiddel. Dat geldt wel voor bijvoorbeeld groente, fruit, noten, vis en graanproducten. Naast je dagelijkse voeding heb je tijdens je zwangerschap in ieder geval extra vitamine D nodig.
Davitamon Compleet Mama is een complete aanvulling op je voeding en speciaal afgestemd op de behoefte van jouw lichaam als aanstaande moeder. Het bevat foliumzuur dat bijdraagt aan de ontwikkeling van je baby