De zwangerschap is voorbij, je kleintje is op de wereld en je staat nu voor de volgende uitdaging: het verzorgen van je baby. Wij geven je 5 handige tips voor bij het verzorgen van je baby!
1. Voorkom luieruitslag
Door regelmatig de luier van je baby te verwisselen, kun je voorkomen dat hij of zij luieruitslag krijgt. Vaak kun je wel ruiken wanneer dit nodig is. Het kan ook handig zijn om buiten deze momenten een vaste tijd te kiezen waarop je dit doet; bijvoorbeeld na de voeding. Naast het regelmatig verschonen van de luier helpen zinkzalf en zinkolie ook tegen luieruitslag.
2. Wassen zonder badje
Zit je even krap qua tijd? Of merk je dat je baby het niet altijd fijn vindt om in het babybadje te gaan? Was je baby dan eens met een washandje. Let er wel op dat je na het wassen alle huidplooien van de baby goed droog dept. Bij het afdrogen kun je gebruikmaken van een katoenen hydrofiele luier. Smeer de huid van je baby na het wassen in met vaseline of een vette crème voor een zacht huidje!
3. Verzorg de oogjes
Om te voorkomen dat de traanbuisjes van je baby snel verstopt of ontstoken raken, is het belangrijk om de oogjes regelmatig schoon te maken. Doe dit echter niet meer dan twee keer per dag. Je maakt de ogen het beste schoon met een beetje lauw water. Wrijf bijvoorbeeld met een washandje het oog van buiten naar binnen schoon. Met deze simpele verzorg truc kun je mogelijk voorkomen dat je baby last krijgt van de oogjes.
Al vanaf de geboorte zijn vitamines en mineralen belangrijk voor de gezondheid van je baby. Vitamine D en K spelen hierbij een bijzondere rol. Zo is vitamine D belangrijk bij de groei en ontwikkeling van de botten, de opbouw van sterke tanden en goed voor de weerstand. Vitamine K draagt bij aan een goed verloop van de bloedstolling
4. Laat de wattenstaafjes staan
Je hebt misschien wel eens gelezen dat wattenstaafjes niet altijd goed zijn voor je oren. Dit geldt ook voor je baby. Oorsmeer in de oortjes van je baby kun je gewoon laten zitten. Door het gebruik van een wattenstaafje duw je het oorsmeer juist meer naar achteren, waardoor de oortjes verstopt kunnen raken. Heb je het idee dat het oorsmeer toch teveel wordt en wil je dit schoonmaken? Gebruik dan een vochtig doekje om de oorschelp schoon te maken.
5. Houd de nageltjes goed bij
Je baby gaat zichzelf in de eerste periode grondig ontdekken. Je kindje raakt hierbij zichzelf met de handjes overal aan. Wanneer de nageltjes te lang zijn, kunnen baby’s zichzelf hiermee krabben. Voorkom dit door de nageltjes regelmatig te vijlen met een kartonnen vijl. Wanneer je baby ongeveer zes weken oud is kun je dit voor de eerste keer doen.
Bij je eerste kindje zal het even wennen zijn om een routine te krijgen in de verzorging. Naast de lichamelijke verzorging van je baby kan ook het voeden soms nog een uitdaging zijn. Wij vertellen je graag meer over de eerste hapjes van je baby!