Nu tot 50% korting op Davitamon. Bekijk actie

Tanden en kiezen

Stephanie Kroes
Geplaatst op

Zet je tanden erin: alles over de ontwikkeling van het kindergebit

Je kind is volop in ontwikkeling en dat geldt ook voor zijn of haar gebit. Ben je benieuwd hoe deze ontwikkeling verloopt en hoe je je kind kunt helpen een goed gebit te houden? Wij zetten de meest gestelde vragen én natuurlijk de bijbehorende antwoorden voor je op een rijtje. Ontdek onder meer waarom vitamine D zo van belang is voor het gebit van je kind (en natuurlijk dat van jezelf).

 

Wanneer komen de eerste blijvende tanden door?

Rond de leeftijd van 6 jaar beginnen de eerste blijvende tanden door te komen. Dit proces start meestal met de eerste blijvende kiezen, gevolgd door het wisselen van de voortanden. Tegen de leeftijd van 12 jaar heeft je kind waarschijnlijk een bijna compleet blijvend gebit, behalve de verstandskiezen die vaak later verschijnen. Dit wisselen van tanden kan soms vragen oproepen, zoals: hoe vaak komt tanden wisselen voor bij een kind van 5 jaar? Of hoe ga je om met het wisselen van tanden bij een kind van 7 jaar?

 

Hoe verloopt de ontwikkeling van tanden en kiezen?

De tanden van je kind ontwikkelen zich in fasen. Na het melkgebit, dat volledig is doorgekomen rond het 3e jaar, begint het wisselen naar het blijvende gebit. Dit gebeurt meestal in deze volgorde:

 

> Eerste blijvende kiezen (6-7 jaar)

> Centrale snijtanden (6-8 jaar)

> Laterale snijtanden (7-8 jaar)

> Eerste kleine kiezen (9-11 jaar)

> Hoektanden (10-12 jaar)

> Tweede kleine kiezen (10-12 jaar)

> Tweede blijvende kiezen (11-13 jaar)

 

Gedurende deze periodes kunnen ouders zich zorgen maken over zaken, zoals gele tanden bij kinderen of witte vlekken op tanden.

 

Hoe kun je zorgen voor een gezond gebit?

Een goede mondhygiëne is heel belangrijk om gaatjes en andere gebitsproblemen te voorkomen. Hier zijn enkele tips specifiek voor kinderen van 6 en 7 jaar:

 

> Twee keer per dag poetsen
Poets de tanden van je kind twee keer per dag: ’s ochtends en voor het slapengaan. Gebruik een tandenborstel met zachte haren en fluoride tandpasta.

> Zelf poetsen én na poetsen
Laat je kind zelf poetsen om te oefenen, maar poets altijd na om zeker ervan te zijn dat alle tandplak is verwijderd.

> Gezonde eet- en drinkgewoonten
Beperk suikerhoudende snacks en dranken. Suiker kan gaatjes veroorzaken.

> Regelmatige tandartsbezoeken
Ga vanaf ongeveer de eerste verjaardag met je kind naar de tandarts voor regelmatige controles.

 

Wat is de rol van vitamine D in de ontwikkeling van het gebit?

Vitamine D ondersteunt de tanden en draagt bij aan een sterk gebit.

 

Hoe krijgt je kind voldoende vitamine D?

Vitamine D wordt vaak de ‘zonneschijnvitamine’ genoemd. Het lichaam maakt deze vitamine namelijk aan als de huid wordt blootgesteld aan zonlicht.

 

Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je kind voldoende vitamine D krijgt:

 

> Zonlicht:
Laat je kind regelmatig buitenspelen of onderneem samen iets in de buitenlucht, vooral tijdens de zonnige maanden.

> Voeding:
Vitamine D komt voor in vette vis (zoals zalm en makreel), lever, eieren en verrijkte voedingsmiddelen. Als aanvulling op de voeding kun je kiezen voor een supplement. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Davitamon Vitamine D voor Kinderen, 150 smelttabletjes.

 

Vitamine D voor je kind

Als het zonnetje schijnt, is alles een beetje mooier, een beetje aangenamer én een beetje gezonder! Niet zo gek dus, dat je kind graag buiten speelt bij mooi weer. En dat is goed nieuws, want die zonnestralen op de huid zorgen voor de aanmaak van vitamine D. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de opbouw van sterke botten én tanden en kiezen.