Nu tot 50% korting op Davitamon. Bekijk actie

Gezond en plantaardig eten voor kind

Stephanie Kroes
Geplaatst op

Gezond en plantaardig eten voor kind

Wil jij je jouw kind plantaardig(er) laten eten? Dat kan zeker. Het vraagt alleen wat extra aandacht, vooral omdat je kind nog volop in de groei is. Zorg daarom ervoor dat je vlees en melkproducten regelmatig vervangt door plantaardige eiwitbronnen en dat je kind voldoende vitamines binnenkrijgt. Superbelangrijk!

 

Vitamine B12: ondersteunt het energieniveau

Dierlijke producten, zoals vlees, vis, zuivel en eieren, zijn rijk aan vitamine B12. Plantaardige producten bevatten deze vitamine van nature nauwelijks. Als jekind volledig plantaardig eet, kan het lastig zijn om hem of haar voldoende vitamine B12 te laten binnenkrijgen. Daarom is het aan te raden om er goed op te letten dat je kind voldoende vitamine B12 binnenkrijgt. Dit kun je vinden in vleesvervangers en zuivelvervangers. Kies bijvoorbeeld voor Davitamon Junior Gummies die ook vitamine B12 bevatten. Met deze smakelijke supplementen krijgt je kind eenvoudig vitamines binnen, zelfs zonder dierlijke producten.

 

IJzer: verhoog de opname met vitamine C

Zowel dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen bevatten ijzer. Alleen neemt het lichaam ijzer uit dierlijke producten beter op dan uit plantaardige producten. Plantaardige ijzerbronnen zijn volkoren graanproducten, peulvruchten, noten en groene bladgroente. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je kind toch voldoende ijzer opneemt? Geef hem of haar bij bijvoorbeeld een volkorenboterham een product dat vitamine C bevat. Vitamine C speelt namelijk een rol in de opname van ijzer.

 

Eiwitten: kies voor vervangers met ijzer en vitamine B12

Eiwitten zijn belangrijk voor de groei van je kind. Plantaardige eiwitbronnen zoals noten, peulvruchten en tofu zijn geweldige opties. Zorg voor variatie en kies voor plantaardige eiwitcombinaties die ook ijzer en vitamine B12 bevatten, zoals bonen met rijst. Op deze manier krijgt je kind voldoende eiwitten binnen en belangrijke voedingsstoffen binnen.

 

Vitamine B1: geef elke dag brood

Vlees is een belangrijke bron van vitamine B. Bij een vegetarisch of veganistisch dieet is de kans groter dat je kind hiervan onvoldoende binnenkrijgt. Gelukkig zit vitamine B1 ook in brood. Geef je kind daarom dagelijks een paar boterhammen met beleg, zoals pindakaas of humus. Zo krijgt hij of zij alle vitamines binnen, ook zonder vlees te eten.

 

Calcium: vitamine D is belangrijk voor de opname

Melk en melkproducten zijn belangrijke bronnen van calcium, maar je kind kan ook calcium binnenkrijgen met groenten, noten en peulvruchten. Zorg ervoor dat je kind dagelijks voldoende calciumrijke voedingsmiddelen eet, zoals broccoli en amandelen. Denk ook eraan om dagelijks 10 microgram extra vitamine D te geven als je kind onvoldoende buitenkomt en/of een donkere of getinte huidskleur heeft. Vitamine D is onder andere belangrijk voor de opname van calcium uit de voeding.

 

Met deze tips kan je kind gewoon gezond en plantaardig eten.

 

Vegavitamines: let op deze vitamines en mineralen bij een plantaardig voedingspatroon

Bij een plantaardig dieet vraagt het wat extra aandacht om ervoor te zorgen dat je kind alle belangrijke vitamines en mineralen binnenkrijgt. Verschillende voedingsstoffen zitten namelijk vooral in dierlijke producten. Geen zorgen! Wij zetten de dierlijke bronnen én hun plantaardige alternatieven voor je op een rij, zodat jij de beste keuzes kunt maken voor je kind.

 

IJzer:

Dierlijke bronnen: rood vlees, gevogelte, vis, schaaldieren
Plantaardige alternatieven: peulvruchten, noten, zaden, volkorengranen, donkere bladgroenten

 

Vitamine B12:

Dierlijke bronnen: vlees, vis, zuivelproducten, eieren
Plantaardige alternatieven: Kies voor voedingsmiddelen waar vitamine B12 is toegevoegd. Als aanvulling op de voeding van je kind kun je ook kiezen voor Davitamon ijzer met vitamine B12.

 

Vitamine D:

Dierlijke bronnen: vette vis (zoals zalm, makreel, tonijn), eieren, lever
Plantaardige alternatieven: plantaardige producten bevatten van nature zeer weinig tot geen vitamine D. Als aanvulling op de voeding van je kind kun je ook kiezen voor Davitamon Vitamine D3 100% plantaardig.

 

Omega-3 vetzuren:

Dierlijke bronnen: vette vis (zoals zalm, makreel, haring)
Plantaardige alternatieven: lijnzaadolie, walnoten, chiazaad, algenolie. Als aanvulling op de voeding van je kind kun je kiezen voor  Davitamon Omega-3 Plantaardig als alternatief voor visolie naast de dagelijkse voeding.