Nu tot 50% korting op Davitamon. Bekijk actie

Gezonde tussendoortjes

Stephanie Kroes
Geplaatst op

5 tips voor gezonde tussendoortjes

Als je kind naar school gaat, sta je elke dag voor de uitdaging om hem of haar een gezond én lekker tussendoortje mee te geven. Ook als je kind moe en hongerig thuiskomt, wil je hem of haar natuurlijk verwennen met een voedzaam tussendoortje. Met deze 5 slimme tips van onze expert Michelle wordt het verzorgen van tussendoortjes kinderspel.

 

Tip 1: Kies onbewerkte, natuurlijke tussendoortjes

Een eenvoudige regel is: hoe minder een voedingsmiddel in de fabriek is bewerkt, hoe beter het voor je kind is (en voor jouzelf natuurlijk ook). Bewerkt eten bevat over het algemeen veel suiker, vet en andere onnodige en ongezonde toevoegingen. Kies daarom liever voor een appel of wat worteltjes dan voor een ‘gezond’ (kinder)koekje. Producten uit de Schijf van Vijf, zoals groenten, fruit, een handvol noten of een gekookt eitje, zijn sowieso ideale tussendoortjes. Kortom: geef je kind het liefst snacks die zo natuurlijk mogelijk zijn.

 

Tip 2: Maak zelf gezonde tussendoortjes

Wil je precies weten wat je kind binnenkrijgt, dan kun je tussendoortjes prima zelf maken. Zo heb je meer controle over de ingrediënten en kun je ervoor zorgen dat een snack gezonder is. Dit klinkt misschien wat ingewikkelder dan het in werkelijkheid is; er zijn namelijk veel simpele en snelle recepten voor tussendoortjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zelfgemaakte mueslireep, gesneden fruit met een yoghurtdip of groentesticks met humus? Bovendien kun je volop spelen met de smaken die je kind lekker vindt. Nog een mooi voordeel: zelf een tussendoortje maken is vaak goedkoper en leuker dan kant-en-klare snacks kopen. Helemaal leuk is het om de tussendoortjes samen met je kind te maken. Op die manier smult hij of zij er nog meer van!

 

Tip 3: Denk eens anders

Elke keer hetzelfde fruit meegeven is makkelijk, maar iets anders is wel zo verrassend. Probeer daarom regelmatig iets nieuws door verrassende combinaties te maken. Denk bijvoorbeeld aan appel met een snufje kaneel en een paar nootjes of een mix van komkommer en wortel met humus als dip. Ook een cracker of rijstwafel met kaas en komkommer of kwark met wat nootjes zijn gezonde en lekkere snacks. Door te variëren met simpele toevoegingen maak je van een gewoon tussendoortje iets speciaals voor je kind.

 

Tip 4: Houd vaste eetmomenten aan

Het is verleidelijk om je kind regelmatig te verwennen met iets lekkers, toch is het beter om vaste eetmomenten aan te houden. Op school is het zogenaamde tienuurtje het vaste moment voor een tussendoortje. Verder kun je zelf je kind direct na school een voedzaam tussendoortje geven en aan het einde van de middag bijvoorbeeld wat rauwkost.

Vind je het belangrijk om je kind nog een aanvulling op de voeding te geven – je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan Davitamon Junior Kauw Multifruit  – dan kun je dit ook het beste op een vast moment doen, het liefst tijdens of net na een maaltijd. Het vet uit de maaltijd zorgt voor een betere opname van vetoplosbare vitamines én laat je kind wennen aan drie hoofdmaaltijden per dag.

 

Tip 5: Laat je kleuter meebeslissen

Waar je trek in hebt, kan per dag en soms zelfs per uur verschillen. Dat geldt voor jouzelf, maar natuurlijk ook voor je kind. Is het tijd voor een tussendoortje? Vraag je kind dan waar hij of zij trek in heeft. Om te voorkomen dat je snoep of chips als antwoord krijgt, kun je hem of haar drie gezonde opties bieden. Laat je kind bijvoorbeeld kiezen uit blauwe bessen, aardbeien of tomaatjes of uit een volkoren beschuitje met kaas, een rijstwafel of een zelfgebakken koekje. Door je kind te laten meebeslissen, geef je hem of haar een gevoel van controle én zal de snack nog beter smaken.

 

Je bent goed bezig!

Probeer jij ook elke dag weer ervoor te zorgen dat je kind gezonde tussendoortjes en maaltijden binnenkrijgt? Dan zul je ook wel hebben gemerkt dat dat niet altijd meevalt. De ene dag gaat dat nou eenmaal soepeler dan de andere dag. Je hebt toch met een kind met een eigen willetje te maken en op heel drukke dagen lukt het ook niet altijd zo goed als je zou willen. Maar je doet je best, dus je bent sowieso goed bezig!

 

Vraag je je soms af of je kind wel alles binnenkrijgt? Dan kun je kiezen voor aanvulling op de voeding, bijvoorbeeld met Davitamon Junior 3-12 Gummies. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over de dagen dat het even wat minder lukt met gezond eten en krijgt je kind toch vitamines en mineralen binnen.