Nu tot 50% korting op Davitamon. Bekijk actie

Samen koken en groeien

Stephanie Kroes
Geplaatst op

Samen boodschappen doen en koken? Zo maak je het leuk en leerzaam!

Boodschappen doen met je kind kan een behoorlijke uitdaging zijn. Maar met wat creativiteit is hij of zij graag je rechterhand(je) in de supermarkt én in de keuken. Dat is niet alleen een stuk leuker, maar ook nog eens goed voor de sociale ontwikkeling van je kind. Jacob, vader van Bas (7) en Julian (5), weet daar alles van en heeft een aantal slimme tips voor je.

 

Geen dagelijkse klusjes, maar gouden kansen

“Als vader van twee jonge jongens was ik voorheen vaak gestrest door de hectiek van het dagelijkse leven, mijn werk en het huishouden. Tot ik op een bepaald moment ontdekte hoe waardevol het is om ook de tijd waarin er dingen moeten gebeuren, zo gezellig mogelijk met Bas en Julian door te brengen. Sindsdien zie ik boodschappen doen en koken niet meer als dagelijkse klusjes, maar als gouden kansen om het leuk te hebben met elkaar. Terwijl we ons boodschappenlijstje afwerken en lekker koken, leren Bas en Julian spelenderwijs van alles. Een win-winsituatie!

 

Tip 1: Bereid je kind voor

Zorg ervoor dat je kind een gevulde buik heeft en leg uit wat het plan is, voordat je naar de supermarkt gaat. Door hem of haar bij het proces te betrekken, voelt je kind zich belangrijk en groot. Voor ons was dit echt een gamechanger: Bas en Julian voelen zich nu meer betrokken en zeuren daardoor veel minder bij het boodschappen doen.

 

Tip 2: Geef je kind een taak

Ik laat Bas en Julian altijd helpen met het zoeken naar de dingen die op ons boodschappenlijstje staan. Ze vinden het leuk dat ze zo’n ‘belangrijke’ taak krijgen en het stimuleert hun zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Soms organiseer ik een klein ‘zoekspel’, waarbij ze producten moeten zoeken die ze nog niet zo goed kennen. Prachtig vinden ze dat.

 

Tip 3: Maak de keuze overzichtelijk

Ik merk aan mijn jongens dat het handig is om de keuze overzichtelijk te maken. Zo laat ik Bas en Julian uit twee gezonde opties kiezen, bijvoorbeeld worteltjes of bloemkool. Zij bepalen samen wat er in het boodschappenwagentje gaat. Dit voorkomt dat ze door de bomen het bos niet meer zien, terwijl ze toch het gevoel hebben dat ze kunnen kiezen en invloed hebben.

 

Tip 4: Betrek je kind bij de voorbereidingen

Tijdens het koken betrek ik de jongens bij het snijden van de groenten en het meten van de ingrediënten. Dit stimuleert hun oog-handcoördinatie en leert ze ook nog eens over de maten en gewichten.

 

Tip 5: Praat over (gezond) eten

Het koken vind ik altijd een mooi moment om over het eten te praten. Waar komen groenten bijvoorbeeld vandaan? Wat is wel en niet gezond? En waarom is het eigenlijk belangrijk om gezond te eten? Bas en Julian worden zich hierdoor bewust van hun voeding en het vergroot ook nog eens hun woordenschat.

 

Tip 6: Geniet samen van het resultaat

Zijn we klaar met koken, dan gaan we natuurlijk gezellig met z’n allen aan tafel. We genieten van onze gezamenlijke kookkunsten en kletsen over koetjes en kalfjes. Een heerlijk moment van de dag! Na het toetje sluiten we de maaltijd af met een Davitamon Junior Kauw Multifruit als aanvulling op hun dagelijkse voeding. Bas en Julian weten dan ook meteen: we zijn klaar met eten en kunnen nog even spelen.

 

Alle bordjes altijd leeg?

Betekenen deze tips dat alle bordjes altijd in een mum van tijd leeg zijn? Helaas niet! Maar ik merk wel dat Bas en Julian tegenwoordig met meer plezier eten én sneller iets nieuws proeven. Ook het stoeien en kibbelen hoort er natuurlijk nog gewoon bij, boys will be boys. Toch kunnen ze nu al beter naar elkaar luisteren, met elkaar delen en samenwerken. Waar simpele dagelijkse klusjes al niet goed voor zijn.”

Wat wordt je kind snel groot!

Het is bijna niet te bevatten hoe snel je kind groeit en zich ontwikkelt. De ene groeispurt volgt de andere in rap tempo op. Niet zo gek dus dat je kind soms kan eten als een klein bouwvakkertje. En dat is maar goed ook, want voor zijn of haar lichamelijke en geestelijke ontwikkeling is het belangrijk dat je kind voldoende vitamines en mineralen eet.

 

Natuurlijk is gezond eten en drinken dé manier om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Als aanvulling daarop kan je kind soms net wat extra’s gebruiken, bijvoorbeeld vitamine B12 en voor het ondersteunen van de cognitieve functies en ijzer dat bijdraagt aan het verminderen van vermoeidheid.

 

Als ouder wil je natuurlijk dat je kind alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Davitamon heeft daarom iets nieuws: Davitamon Junior Gummies. Deze gummies zijn een goede aanvulling op een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Zo kun je erop vertrouwen dat je kind voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, elke dag weer.