Nu tot 50% korting op Davitamon. Bekijk actie

Eten op school

Stephanie Kroes
Geplaatst op

6 gezonde tips voor het 10-uurtje en de lunchtrommel

Voor je  kinderen  zorgen, werken, sporten en het huishouden; het leven is druk. Daardoor is het een hele uitdaging om ook nog eens elke dag een creatieve en gezonde lunchtrommel voor je kleuter klaar te maken. En wat geef je mee als 10-uurtje? Onze expert, Suzan Tuinier, deelt haar beste tips om dit eenvoudig en met plezier voor elkaar te krijgen!

 

Tip 1: geef een 10-uurtje vol energie

Fruit is de ideale keuze voor een energierijk 10-uurtje! Een mix van blauwe bessen, frambozen en aardbeien is altijd een hit. En voor de afwisseling? Een appel, banaan, mandarijn of peer doet het ook altijd goed. Voor een creatieve twist kun je stukjes appel met rozijntjes en een beetje kaneel meegeven. Voeg voor extra voedingswaarde en wat crunch wat ongezouten noten of pinda’s toe.

 

Tip 2: start met een goede basis

Een goede lunch begint met volkorenbrood of volkorenbolletjes. Deze zitten boordevol vezels en vormen een stevige basis voor wat erop komt. Denk aan kaas (het liefst magere), die zowel lekker als voedzaam zijn.

 

Tip 3: varieer met groente bij de lunch

Groenten zijn niet alleen voor bij het avondeten. In de lunchtrommel kun je ook prima variëren met groente. Probeer eens een zuivelspread met plakjes komkommer of hummus met reepjes wortel. Kleine tomaatjes of stukjes paprika zijn ook een goede toevoeging. Bedenk wel dat kinderen vaak maar beperkt de tijd hebben om te lunchen, dus kies voor makkelijk eetbare opties. Heb je echt een moeilijke eter en wil je iets extra’s geven naast de dagelijkse voeding? Kies dan voor Davitamon Junior Kauwtabletten Banaan.

 

Tip 4: doe eens gek!

Experimenteer met ongewone combinaties die kinderen verrassen en aanmoedigen om hun lunch op te eten. Wat dacht je van 100% pindakaas met plakjes banaan? Of komkommerbootjes gevuld met zuivelspread? Deze leuke, speelse ideeën maken de lunchtrommel extra aantrekkelijk.

 

Tip 5: maak drinken aantrekkelijk

Wil je echt uitpakken? Maak dan eens een smoothie met yoghurt en diepvriesfruit. Let op met zuivelproducten, vooral als het buiten warmer is. Water is altijd een goede optie en je kunt het opleuken met stukjes fruit, gember of komkommer. Investeer in een goede drinkfles of bidon die lekvrij is en het drinken koel houdt.

 

Tip 6: zorg voor een handige broodtrommel

Een stevige broodtrommel met verschillende vakjes maakt het makkelijker om de lunch georganiseerd en aantrekkelijk te houden. Laat je kind er een uitkiezen in zijn of haar favoriete kleur of met een geliefde superheld erop. Een extra bakje voor groenten en/of fruit stimuleert je kind om gezond te snacken.

 

Met deze tips zorg je ervoor dat de lunchtrommel van je kind niet alleen gezond is, maar ook elke dag weer een feestje om uit te pakken.

 

Wat heeft een kind van 4 jaar nodig via de voeding?

Naast leeftijd en geslacht spelen ook activiteitenniveau en gewicht een rol bij het bepalen van de voedingsbehoeften. Actieve kinderen die veel buitenspelen of sporten hebben een andere behoefte dan kinderen die vooral binnen zitten.

 

Als een kind gezond en gevarieerd eet, krijgt het alle voedingsstoffen binnen. Sommige kinderen zijn kieskeurige eters. In dat geval kan een supplement als aanvulling op de voeding eraan bijdragen dat alle vitamines en mineralen worden aangevuld, zelfs als het kind minder goed eet.