Bekijk op deze pagina de FAQ (alle veelgestelde vragen) met betrekking tot Davitamon.
FAQ
Algemeen Vitamines & Mineralen
Herkomst gelatine
De gelatine in Davitamon is afkomstig van rund.
ADH op verpakking
Op het etiket van voedingssupplementen staat aangegeven in hoeverre het product voorziet in de Europese Aanbevolen Dagelijks Hoeveelheid (ADH) van vitamines en mineralen. Deze Europese ADH is wettelijk vastgelegd en verplicht om aan te houden op voedingssupplementen.
Er zijn verschillen tussen de Europese ADH en de ADH’s die zijn vastgesteld door de Nederlandse Gezondheidsraad. De ADH van een vitamine of een mineraal die op een voedingssupplement staat, kan hierdoor afwijken van de ADH’s die in Nederland gehanteerd worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor vitamine D. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert om kinderen t/m 4 jaar 10 mcg extra Vitamine D per dag te geven. De Europese ADH voor vitamine D is echter 5 mcg. Hierdoor zijn wij verplicht om te vermelden dat het om 200% ADH gaat. De Europese ADH houdt geen rekening met geslacht of leeftijd en is dus slechts een indicatie van de hoeveelheid vitamines en mineralen die iemand nodig heeft.
Welke vorm van het mineraal magnesium gebruikt Davitamon?
De Davitamon Magnesium producten verschillen wat betreft de gebruikte verbindingen van magnesium. Zowel organische als anorganische verbindingen worden gebruikt. Op de verpakking staat de elementaire (opneembare) hoeveelheid magnesium vermeld. Zo bevat Davitamon Magnesium Nacht, 350 mg magnesiumoxide en 532 mg magnesiumhydroxide. Dit is omgerekend 400 mg elementair (opneembaar) magnesium. Davitamon Magnesium 3-in-1 bevat een combinatie van magnesiumbisglycinaat en magnesiumoxide. Magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat zijn beiden organische vormen van magnesium, die goed opneembaar zijn en een hoge biologische beschikbaarheid hebben.
De reden waarom we verschillende verbindingen met magnesium gebruiken is de technische verwerkbaarheid. Voor sommige verbindingen zou er veel meer toegevoegd moeten worden in het eindproduct om 400 mg magnesium te krijgen, waarbij de capsule/tablet groter wordt. Verder is de smaak van sommige grondstoffen beter, deze is neutraler ten aanzien van andere magnesiumbronnen met andere zouten eraan vast.
Herkomst vitamine D
Vitamine D3 wordt gewonnen uit schapenwol. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van het vet (lanoline) uit schapenwol. De wol is 100% afkomstig van levende schapen. Tijdens het bereidingsproces wordt de vitamine D zodanig bewerkt dat er nauwelijks nog sprake is van dierlijke eigenschappen.
Synthetische grondstoffen
De producten van Davitamon bevatten een combinatie van plantaardige, dierlijke en synthetische vitamines. Er bestaan namelijk verschillen in de absorptie van de natuurlijke of synthetische vorm van vitamines. Zo worden bepaalde vitamines in synthetische vorm beter opgenomen in het lichaam. Dit geldt bijvoorbeeld voor foliumzuur (vitamine B11).
Aanvraag informatie student
De informatie over de Davitamon producten die beschikbaar is, vindt je op de Davitamon website (www.davitamon.nl)
Beschikbaarheid van samples
Er zijn momenteel geen samples of proefverpakkingen van Davitamon producten beschikbaar.
Product over datum
Als het product over de vervaldatum heen is, kan de hoeveelheid van de vitamines en mineralen afgenomen zijn. Ook kunnen wij als fabrikant de kwaliteit en veiligheid van een product niet meer garanderen na de vervaldatum.
Waarom foliumzuur?
In het prille begin van de zwangerschap is de behoefte aan foliumzuur verhoogd. Foliumzuur (vitamine B11) speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Foliumzuur heeft een gunstige invloed op het celdelingsproces en de weefselgroei, dat al vanaf de eerste dag na de bevruchting begint. Op dat moment ben jij je nog niet bewust van je zwangerschap, omdat je nog niet over tijd bent. Daarom is het belangrijk om al voordat je zwanger bent te beginnen met het innemen van foliumzuur.
De Gezondheidsraad adviseert vrouwen met kinderwens om dagelijks een supplement met 400 microgram foliumzuur te gebruiken van 4 weken voor de conceptie tot en met 10 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie.
Hoe lang Foliumzuur?
De Gezondheidsraad adviseert vrouwen met kinderwens om dagelijks een supplement met 400 microgram foliumzuur te gebruiken van 4 weken voor de conceptie tot en met 10 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie.
Tijdens het verdere verloop van de zwangerschap blijft de behoefte aan foliumzuur verhoogd. Het helpt bij de ontwikkeling van de placenta, is goed voor de vorming van rode bloedcellen en ondersteunt het celdelingsproces dat 9 maanden lang doorgaat totdat uiteindelijk een nieuw menselijk lichaam gevormd is.
Over vitaminesupplementen
Kun je teveel vitamines innemen?
Ja, dat kan. Voor een aantal vitamines is vastgesteld dat een te hoge inneming op lange termijn schadelijk kan zijn.
Kunnen vitaminesupplementen de vitamines uit de voeding volledig vervangen?
In noodgevallen wel.
Vitaminesupplementen zijn echter geen vervanging van voedingsmiddelen voor een optimale gezondheid; groente en fruit bevatten bijvoorbeeld naast vitamines veel andere belangrijke stoffen, zoals vezels en allerlei bio-actieve stoffen.
Is het tijdstip waarop je vitamines inneemt belangrijk?
Het beste is om vitaminesupplementen tijdens de maaltijden in te nemen. De vetoplosbare vitamines worden namelijk beter opgenomen in combinatie met de maaltijd, die doorgaans een hoeveelheid vet bevat.
Ook vitamine C kun je beter tijdens de maaltijd innemen, omdat het de opname van ijzer uit de maaltijd bevordert. Voor de vitamines van het vitamine B-complex maakt het tijdstip van innemen niet uit.
Waarom heeft urine vaak een felgele kleur wanneer je een vitamine-B-complex of multivitaminesupplement hebt ingenomen?
Wanneer je meer wateroplosbare vitamines hebt ingenomen dan het lichaam kan gebruiken, verlaat de overmaat het lichaam via de urine. Dit effect is duidelijk zichtbaar bij riboflavine (vitamine B2), dat van zichzelf een intens gele kleur heeft, waardoor de urine een fellere gele kleur krijgt. Dit is een normaal verschijnsel.
Worden natuurlijke vitamines beter opgenomen dan synthetische vitamines?
Er bestaan verschillen in de absorptie van de natuurlijke of synthetische vorm van vitamines. Zo wordt de synthetische vorm van vitamine D, B5, B6, foliumzuur en vitamine B12 beter opgenomen in het lichaam dan de natuurlijke vorm. Daarentegen wordt vitamine E weer beter in de natuurlijke vorm opgenomen in het lichaam. Voor de overige vitamines is er weinig tot geen verschil.
Zijn multivitamines te verkiezen boven supplementen waar maar één vitamine in zit?
Dit hangt er vanaf. Voor sommige mensen geldt een advies voor een supplement met maar één vitamine. Dit geldt als aanvulling op een gezond en gevarieerd eetpatroon. Het advies geldt voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden (foliumzuur), vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven (vitamine D), baby’s (vitamine K), kinderen (vitamine D), ouderen (vitamine D) en rokers (vitamine C, maar stoppen is natuurlijk beter). Als deze personen verder gezond zijn en gezond en gevarieerd eten, heeft een supplement met één vitamine de voorkeur.
Daarnaast zijn er ook groepen die extra op hun eetgewoonten moeten letten. Het heeft de voorkeur om de eetgewoontes aan te passen, maar als dit niet lukt, dan kan gekozen worden voor multivitamine. Groepen die op hun eetgewoonten moeten letten zijn zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, (top)sporters, lijners, ouderen, tieners, vegetariërs, zieken en medicijngebruikers.
Welke andere stoffen zitten er in een vitaminesupplement?
Vitaminesupplementen vallen onder de voedingssupplementen en de ingrediënten moeten voldoen aan de voorschriften in de Warenwet. Vitaminesupplementen bevatten naast vitamines, mineralen en andere actieve stoffen (zoals bijvoorbeeld luteïne, co-enzym Q-10 of visvetzuren) ook hulpstoffen, zoals bijvoorbeeld zetmeel als bindmiddel, melksuiker als stabilisator en suiker en kleurstof als omhulsel.
Mogen vitaminesupplementen meer dan de referentie inname bevatten?
Ja, dat mag. De RI geeft alleen aan wat de gemiddelde behoefte van de meeste mensen (volwassenen) is. Maar deze behoefte verschilt in werkelijkheid tussen kinderen, mannen en vrouwen. Ook kan de behoefte van persoon tot persoon verschillen. Bijvoorbeeld omdat de ene persoon beter vitamines en mineralen uit de voeding opneemt dan de andere. Of omdat de stofwisseling bij de ene persoon anders kan werken dan bij de andere. Voor de meeste mensen is het niet nodig om supplementen te gebruiken met 100% RI of meer, want er worden via de voeding ook vitamines en mineralen in het lichaam opgenomen.
Kan het kwaad als een kind een supplement waaraan vitamine A en D is toegevoegd leegsnoept?
Ja, een overdosering van vitamine A en D kan kwaad. Zolang de dosering overeenkomt met de referentie inname, zijn de druppels of tabletten niet schadelijk. Dit is voor kinderen tot 4 jaar een dosering van 400 microgram vitamine A per dag en 10 microgram vitamine D per dag (en 10 microgram voor kinderen vanaf 4 jaar die een donkere huid hebben of die weinig buiten komen). Uiteraard moeten vitaminesupplementen, net als geneesmiddelen, buiten bereik van kinderen worden gehouden. Het leegsnoepen of leegdrinken van een potje vitamines, vooral vitamine A en D, kan wel kwaad. Als dit gebeurt kunt je het beste contact opnemen met je huisarts. Neem altijd de verpakking als referentie mee.
Zijn de producten van Davitamon hooggedoseerd?
De adviesdoseringen liggen in de range van de Referentie Inname.
Is er verschil in de opname van vitamines in het lichaam tussen dragees en kauwtabletten?
De opname is bij beide varianten net zo groot. De verwerking van vitamines en mineralen begint pas in de maag. Het verschil zit alleen in de vorm van inname.